Descopera
Bine ai venit! Te rugam sa te autentifici (daca ai deja un cont la noi) sau sa te inregistrezi. Iti vom oferi surprize saptamanale si concursuri cu premii pe masura! Toate acestea pentru ca inovatia a devenit necesitate!

Descoperi! este locul de intalnire al tuturor celor care vor sa se documenteze, sa se distreze si sa isi faca noi prieteni!

Cu un continut variat si cu subiecte de la discutii despre cultura si civilizatie, stiinta, computere sau simple concursuri, Descoperi! te asteapta cu bratele deschise!
Va instiintam ca puteti intra in posesia unui spatiu de reclama pe site-ul nostru pe o perioada de 1 an cu doar 2,2 euro. Detalii in ACEST subiect.

Distribuiți
In jos
avatar
Lucian
Administrator
Administrator
masculin
Numarul mesajelor : 1038
Respectarea regulilor :
Puncte : 5579
Data de inscriere : 20/06/2008
http://www.descopera.forumz.ro

Viitorul e sălbatic (I): Evoluția continuă

la data de Lun 10 Aug 2009 - 20:33
Cum ar arăta Pământul peste o sută de milioane de ani? Te-ai întrebat vreodată? Ei bine, Pământul va suferi modificări majore ce vor consta în modificarea climei, apariția unor noi specii și reapariția dinozaurilor. Oamenii vor dispărea cu desăvârșire, iar orașe precum Paris sau Benos Aires vor fi acoperite de gheață. Animalele se vor adapta la clima rece. Se preconizează că, după o perioadă în care Pământul va îngheța în cea mai mare parte, vor avea loc sute de erupții vulcanice ce vor duce la încălzirea rapidă a climei și vor aduce inundații devastatoare datorită depunerii lavei.
Ce fel de animale ar mișuna pe Pământ sau ar înota prin apă? Am îngheța sau am fi topiți de căldură? Am admira aceeași floră și faună că și astăzi? Maratonul “Viitorul e sălbatic” va încerca să clădească o altfel de viziune foarte îndepărtată, unde omul va fi o specie mai mult uitată, iar natura rămâne victorioasă.
NE ASTEAPTA O ERA GLACIARA
Pentru a ne putea da seama exact de acest lucru, vom pleca de la analiza mișcării Pământului, a formării și dispariției întinderilor de apă, a deplasării plăcilor tectonice sau a migrării continentelor. Apariția unor noi bazine hidrografice, poziția maselor continentale sau erodarea / înălțarea șirurilor muntoase vor influența fără îndoială clima terestră.
Pentru următoarele 5 milioane de ani sunt prevăzute desprinderea regiunii Est-Africane de continentul mamă, îndepărtarea Americilor de Europa și apoi apropierea Africii de Europa, cu dispariția Mării Mediterane. Surprinzător sau nu, într-un viitor relativ apropiat (aproximativ cinci milioane de ani), este prevăzută o nouă era glaciară care va determina acoperirea nordului Europei și al Americii de calote glaciare, urmată de scăderea drastică a nivelului mării și uscarea completă a ceea ce a fost cândva Marea Mediterană. Mamiferele vor exploata o astfel de conjunctură, alături de rozătoare și mustelide, care vor apela din nou la mijloacele de adaptare la clima rece, care au fost deja testate de câteva ori în natură.

PESTE O SUTA DE MILIOANE DE ANI PAMANTUL VA FI UN CUPTOR!
Pentru că este foarte greu de prezis ce se va întâmpla peste o sută de milioane de ani, intervine în acest caz geologul care va începe “povestea”. Activitatea scoarței terestre se va concretiza în coliziunea continentului australian cu cel africano-euro-asiatic, rezultând un supercontinent. Mai mult, masa antarctică se va deplasa spre nord, atingând latitudini tropicale. Sfârșitul erei glaciare este marcat de topirea masivă a gheții și ridicarea nivelului mărilor la cote nemaiîntâlnite, o mare parte din continentele deja unite fiind acoperite de apă. Cercetătorii prezic extincția speciei umane la sfârșitul erei glaciare, împreună cu a majorității mamiferelor. Viitorul biologic, peste o sută de milioane de ani, va aparține speciilor care se vor putea adapta unui climat foarte fierbinte și umed: insecte, plante, pești și moluște.
Convinși fiind că v-am captat interesul, vă invităm să urmăriți și articolele viitoare, în care vom descrie câteva dintre aceste creaturi fantastice.
Articolul a fost scris de Horia Banciu, editor al revistei “Terra Magazin” și sintetizat de Lucian Timofte pentru cititorii Descoperi.info. Întregul articol poate fi citit în numărul 101 al revistei “Terra Magazin”.
Sus
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum